samu_cloud_1Created with Sketch. samu_cloud_2Created with Sketch. samu_cloud_1Created with Sketch. samu_cloud_2Created with Sketch. samu_cloud_1Created with Sketch. samu_cloud_2Created with Sketch. samu_cloud_1Created with Sketch. samu_cloud_2Created with Sketch.

SAMU Building 101

Three years ago, students took to the polls to decide the future of the SAMU building. Overwhelmingly, students saw the need for more options for food, study spaces, club rooms and event space. In fact, 77% of students who voted in the referendum, were in favour of the SAMU building. Leading up to the referendum the SAMU Executive Committee worked hard on promoting the building’s student-first mantra. Thanks to the foresight of students in 2015, future students will be able to enjoy the added space on campus.

As students themselves setting the direction for SAMU, the executives and students’ council have been making all of the decisions regarding the building since discussions began in 2010. That means that more than eight years of students have had a hand in creating the building. They not only represent the larger student body; they ensure their needs can be accommodated where possible. Ultimately, this creates a building that is entirely funded by students, for students.

As an organization funded by students, the referendum was paramount in taking the next steps to getting the building constructed. After a year of consultation and planning, construction officially began Apr. 7, 2017.

The SAMU building’s completion is greatly anticipated and will mark a momentous occasion in SAMU’s history. The building will be LEED Silver Certified and will feature a variety of state-of-the-art qualities and amenities to encourage active learning spaces for students including:

  • Designated club spaces
  • Designated study spaces
  • Quiet spaces
  • An event hall
  • Four new food vendors
  • Wash basins
  • An outdoor terrace
  • Maximum natural light due to its glass infrastructure
  • A moss wall
  • No academic spaces